Oh no! Where's the JavaScript?
Your Web browser does not have JavaScript enabled or does not support JavaScript. Please enable JavaScript on your Web browser to properly view this Web site, or upgrade to a Web browser that does support JavaScript.

Boek "Verborgen in Velp"

Boek "Verborgen in Velp"
Onderduiktijd Ies

Ies heeft bijgedragen aan het boek "Verborgen in Velp" , ISBN 9789081058209 ,waaruit hij - in een vergevorderd stadium van Parkinson- voorleest in de Youtube opname. In dat boek ook een uitgebreid verhaal over Albert Horstman, verzetsman en onderduikvader en Bep Horstman, onderduikmoeder en verzetsvrouw







Ies sprak richting ons niet vaak over zijn onderduikperiode, maar vond het na zijn pensioneren wel van belang de herinnering vast te leggen. Achteraf beschouwd verklaart zijn onderduikervaring wellicht veel van zijn enorme drive om te presteren...

Naast het bieden van onderdak aan onder meer Ies, zorgde Albert er mede voor dat Engelse militairen werden gerepatrieerd na operatie Market Garden; Operation Pegasus.

In het boek een foto van Albert met Generaal -Majoor Dean-Drummand staande in een jeep bij een van de herdenkingen van de Slag om Arnhem. Waarschijnlijk was Tony één van de geredde Engelse Militairen, die Albert heeft vervoerd of heeft helpen vervoeren.


Een verhaal dat Albert mij -toen ik nog een broekie was- ooit heeft verteld en dat zijn persoonlijkheid tekent, was dat hij kort na de bevrijding boos op zichzelf werd omdat hij tijdens een ritje op een Amerikaanse legermotor een ongemakkelijk gevoel kreeg terwijl hij maar 50 reed. Later begreep hij dat de ' kilometerteller' Mijlen aangaf. Nooit een heldenverhaal uit zijn mond gehoord. De bescheidenheid zelve.

Voor Bep en Albert was de hulp van mensen in nood vanzelfsprekend: het ongewone, was gewoon.

Citaat Albert Horstman, : 'Eigenlijk wilde ik niets weten van verzetsorganisaties', 1992

0 comments

Leave a Comment

G
  • No Comments have been Posted.

Rating is available to Members only.
Please Login or Register to vote.
Awesome! (0)0 %
Very Good (0)0 %
Good (0)0 %
Average (0)0 %
Poor (0)0 %